Nowość

Chleb domowy 1/2 bochenka (1400 g) TYLKO ŚRODA

Numer: 09068

Żytnio-pszenny chleb wyłącznie na naturalnym zakwasie, taki jak kiedyś robiły na wsi gospodynie domowe. Chleb bardzo pracochłonny, możemy go Państwu zapewnić jedynie w czwartek ze wcześniejszym zamówieniem. Chleb jest wypiekany na mące całoziarnistej, wymaga 36 godzin przygotowań łącznie, w tym czasie przerabiamy chleb czterokrotnie dodając jeszcze maślankę i miód. Chleb wypiekany jest w bardzo wysokiej temperaturze w piecu kamiennym, w czasie wypiekania kilkakrotnie smarujemy chleb wodą. Po 36 godzinach uzyskujemy chleb, który odpowiednio przechowywany możemy zjeść w ciągu 5-7 dni., 

Chcesz przeczytać więcej o chlebie domowym? Czytaj poniżej

 Pszenno-żytnie

Zrobiliśmy chleb taki, jaki kiedyś robiły na wsi gospodynie domowe. Dlatego nazwaliśmy go „chlebem domowym”. Taki chleb robiło się jeden raz w tygodniu, przygotowania rozpoczynano w czwartek wieczorem, a do piekarni był zawożony w sobotę rano. W większych  rodzinach pieczywo wypiekano we własnych piecach opalanych drewnem,  zwanych na naszym terenie "sabatnikami". Po upieczeniu chleba, do nagrzanego sabatnika wkładano jeszcze ciasto drożdżowe -  takie wypieki wystarczały dla rodziny na cały tydzień. Zasadą było, że gospodyni wiejska nie kupowała chleba w sklepie.

My chleb domowy pieczemy raz w tygodniu w nocy z wtorku na środę. 

Przygotowania do wypieku zaczynamy w poniedziałek o 14:00: bierzemy 200 gram dobrej mąki żytniej cało ziarnistej zmielonej w naszym kamiennym młynie żarnowym tuż przed wyrabianiem, do tego dodajemy zaczątek tzn. ciasto z poprzedniego, ubiegłotygodniowego zarobienia oraz ciepłą wodę bez chloru, tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Po wyrobieniu zostawiamy zaczyn w temperaturze 30stopni na 4 godziny.

Po tym czasie dodajemy mąkę żytnią 720  i ciepłą wodę i zostawiamy w około 30 stopniach na 8 godzin. W nocy ze poniedziałku na wtorek, około 2:00, znów dodajemy mąkę żytnią i wodę, wyrabiamy i pozostawiamy na następne 4 godziny. O 6 rano w wtorek do wcześniej przygotowanego zakwasu dodajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, maślankę lub serwatkę i miód  i to pozostawiamy na 12 - 16  godzin w zależności od tego, czy jest zima czy lato, czy pada deszcz i jest wilgotno.

Około 22:00 – 24:00 we wtorek dodajemy mąkę żytnią i pszenną oraz wodę z rozpuszczoną solą i czekamy, aż ciasto urośnie. Formujemy 3-kilogramowe bochenki, czekamy, aż wyrosną  i wkładamy do bardzo mocno nagrzanego (270- 280 stopni) pieca kamiennego, pieczemy z opadającą temperaturą, smarując w międzyczasie pieczony chleb kilka razy wodą.

I tak po prawie 36 godzinach pracy uzyskujemy chleb, którym, odpowiednio przechowywanym, możemy się zajadać przez 5 - 7 dni. 

Jak widzicie nie jest to łatwe i, aby uzyskać efekt, potrzeba dużo pracy, odpowiedzialności, sumienności  i fachowości naszych piekarzy. Niebagatelne także jest, jaką mąkę się używa.

Chleb domowy w piekarni Consonni powstaje tylko dwa razy w tygodniu na środę i piątek. W piątek paczek DPD nie wysyłamy więc mając na uwadze powyższy opis procesu jego powstawania, należy zamówić go najpóźniej w poniedziałek rano a zostanie dostarczony w czwartek lub piątek kurierem.

 

Składniki: woda, mąka PSZENNA, mąka ŻYTNIA , MAŚLANKA , miód, sól

Wartość odżywcza w 100g produktu

Wartość energetyczna – 955kJ / 225kcal

Tłuszcz – 0,85g

Kwasy tłuszczowe nasycone – 0,23g

Węglowodany – 48g

Cukry – 0,72g

Błonnik – 2,2g

Białko – 5,3g

Sól – 1,2g

Koszty wysyłki
Kurier

Przelew online 14 zł
Przelew tradycyjny 14 zł
Płatność przy odbiorze 18 zł

kierowca CONSONNI - tylko Częstochowa i okolice

Przelew online 18 zł
Przelew tradycyjny 18 zł

Odbiór osobisty

Przelew online 0 zł
Przelew tradycyjny 0 zł
Płatność przy odbiorze 0 zł

  • UWAGA!
    Ze względu na dbałość o jakość produktów dostarczanych naszym Klientom, w sklepie internetowym Consonni sprzedajemy tylko te produkty z oferty Consonni, których transport jest możliwy bez straty na jakości i smaku. Produkty wymagające chłodni: takie jak torty, ciasta, torciki i lody dowozi nasz kierowca do miast: Kraków, Warszawa, Łódź, Wrocław, Katowice oraz obszar Śląska - będą do odbioru w naszych lokalach firmowych.
  • Zamówienia na torty, ciasta, torciki należy składać w 3 dniowym wyprzedzeniem.
    Zamówienia do miast innych niż Częstochowa / Kamyk będzie możliwe od odbioru jedynie w dni: wtorek, czwartek i sobota. Zamówienia indywidualnie można dodatkowo konsultować pod numerem telefonu 660 505 416

Zobacz również

Nasze publikacje