![owoce-do-lodow.png (152 KB)](/media/static/LODY/owoce-do-lodow.png)
Najlepsze świeże owoce
Lody owocowe robimy ze świeżych owoców sezonowych, które skupujemy od zaprzyjaźnionych małych plantatorów, specjalnie dla nas uprawiających truskawkę, maline i porzeczkę.Jagody przynoszone są świeże - prosto z lasu, szybka drogą trafiają do lodziarni Consonni.
![mleko.png (124 KB)](/media/static/LODY/mleko.png)
Śmietanka 30% i prawdziwe świeże, pasteryzowane mleko
Śmietankę i mleko dostarcza nam zaprzyjaźniona wiejska, pobliska mleczarnia.
![dodatki.png (74 KB)](/media/static/wyjatkowe/dodatki.png)
Duże kawałki dodatków
W wielu smakach lodów Consonni są duże kawałki dodatków: kandyzowanych wiśni, ciasteczek Oreo, czekolady, bakalii, rodzynek, orzechów. W Piemoncie uprawia się najwięcej w całych Włoszech orzechów laskowych, które chronione są znakiem IGP(chronione oznaczenie geograficzne). Orzechy są najbardziej wartościowe ponieważ zawierają korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zmiejszające ryzyko chorób serca.
![Bez-nazwy-3.png (1.31 MB)](/media/static/LODY/Bez-nazwy-3.png)
Idealnie kremowe
Lody Consonni są gładkie, kremowe, puszyste z minimalną ilością napowietrzenia. Dokładny i skuteczny proces pasteryzacji i długotrwały proces dojrzewania lodów, który powinien trwać minimum 12 godzin, najlepiej 24 godziny.