Bestseller

Chleb z sabatnika 700 g

Numer: 09010

Żytnio-pszenny na naturalnym zakwasie, pieczony w piecu kamiennym tzw. „sabatniku”, opalanym drewnem świerkowym.

Zaczynamy z nim pracować na 20 godzin przed włożeniem go do pieca. Ciasto potrzebuje długiego czasu wyrabiania i leżakowania. Jest to czas potrzebny dla mąki aby stworzyć optymalne połączenie z serwatką mleczną, maślanką i żytnią mąką. Wtedy pęcznieje i rozwija własny, unikalny smak, który może dać jedynie natura. Bochenki chleba zostają delikatnie odważone i ręcznie uformowane, tak by nie zniszczyć wrażliwej struktury . Porcje pozostawia się na około 1 godzinę w wiklinowych koszykach przykryte lniana ściereczką . Tak każdy bochenek dojrzewa do pełnego smaku, zanim zostanie upieczony w bardzo wysokiej temperaturze w tradycyjnym, kamiennym piecu opalanym drewnem.  Krzepka, mocno wypieczona i bardzo chrupiąca skórka chleba otrzymuje aromatyczny, soczysty środek dłużej niż inne chleby i posiada swoisty naturalny smak.


Nkd-logo.png (24 KB)Logo-projekt-zboza-i-piekarnie.jpg (142 KB)
Zwycięski produkt w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" 2024
Zwycieski produkt w konkursie Pieczywo-kromka.pl 2024

 Pszenno-żytnie

Chleb jest jedną spośród wielu rzeczy, które Polska ma najlepsze na świecie.


Nigdzie nie jest równie pyszny i pachnący, nigdzie nie słyszano o aż tylu odmianach pieczywa. W Piekarni Consonni wypiekamy chleby na zakwasie, pszenne, żytnie, razowe. Pieczemy małe ilości, każdy chleb wkładany do pieca ma swojego odbiorę, a wypiekamy wyłacznie w dniach WTOREK, CZWARTEK, SOBOTA. Wysyłki pieczywa realizowane poprzez sklep internetowy są możliwe wyłącznie w dniach wtorek, czwartek. W sobotę nie ma możliwości wysyłki. Zamówienia na pieczywo należy składać z jednodniowym wyprzedzeniem tzn. w poniedziałek do 12.00 - wtedy chleb będzie wysłany we wtorek, albo w srodę do 12.00 wtedy chleb będzie wysłany w czwartek.

Pszenno-żytnie chleby Consonni – smak tradycji i naturalnych składników

Pszenno-żytnie chleby Consonni to połączenie najlepszych odmian pszenicy i żyta, starannie dobranych, aby uzyskać idealną strukturę, aromat i smak. Każdy bochenek wyróżnia się chrupiącą skórką oraz miękkim i wilgotnym wnętrzem, które długo zachowuje świeżość. Nasze pieczywo rzemieślnicze powstaje z naturalnych składników – mąki, wody, soli i zakwasu żytniego, bez sztucznych dodatków i konserwantów.


Wyjątkowe cechy pszenno-żytnich chlebów

Wyważony smak – połączenie łagodnej pszenicy z wyrazistym aromatem żyta daje harmonijny, lekko słodkawy posmak, który zadowoli każdego smakosza.
Różnorodność ziaren – nasze bochenki często zawierają nasiona lnu, słonecznika, maku i pestek dyni, co wzbogaca ich wartości odżywcze i nadaje wyjątkowej tekstury.
Długi proces fermentacji – naturalny zakwas sprawia, że chleby są lekkostrawne, a ich aromat staje się głęboki i pełny.
Ręczne formowanie – każdy bochenek jest starannie formowany i wypiekany w tradycyjnych piecach, co zapewnia niepowtarzalną strukturę i chrupkość skórki.


Różnorodne rodzaje pszenno-żytnich chlebów

Chleb wiejski – pszenno-żytni na naturalnym zakwasie, z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Idealny do codziennych kanapek i śniadaniowych tostów.
Chleb okrągły – połączenie pszenicy i żyta, mocno wypieczony, posypany mąką, pieczony na kamiennym trzonie. Doskonały do dzielenia na porcje i podawania z pastami.
Chleb codzienny – żytnio-pszenny, ręcznie formowany, wypiekany w formie, zapewniający delikatnie chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.
Chleb lniany – zawiera siemię lniane, które wspiera trawienie i wzbogaca pieczywo w błonnik.
Chleb z sabatnika – wypiekany w piecu kamiennym opalanym drewnem, wyróżnia się intensywnym aromatem i wyjątkową strukturą miąższu.
Chleb żydowski – pszenno-żytni z dodatkiem maślanki, rodzynek i migdałów, lekko słodki i aromatyczny, idealny na śniadanie lub deser.


Zastosowanie w kuchni

Pszenno-żytnie chleby Consonni sprawdzają się doskonale do codziennych posiłków – kanapek, tostów, grzanek, past i sałatek. Ich uniwersalność pozwala łączyć je z serami, wędlinami, warzywami i pastami roślinnymi. Miękki miąższ i naturalna wilgotność sprawiają, że pieczywo długo pozostaje świeże i aromatyczne, nawet bez dodatku konserwantów.


Dlaczego warto wybierać pszenno-żytnie chleby Consonni?

Naturalne składniki – brak sztucznych polepszaczy smaku i konserwantów.
Pełnowartościowe pieczywo – bogate w błonnik, witaminy z grupy B i minerały.
Wyjątkowy aromat i smak – każdy bochenek oferuje głęboki, charakterystyczny zapach i smak.
Rzemieślnicza jakość – tradycyjny wypiek, ręczne formowanie bochenków i długi czas fermentacji gwarantują najlepszą strukturę i chrupkość.
Uniwersalność – idealne zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.


Odkryj bogactwo pszenno-żytnich chlebów Consonni i ciesz się naturalnym pieczywem, które łączy tradycję z wyjątkowym smakiem i najwyższą jakością. Każdy bochenek to gwarancja pełni aromatu, chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza, które sprawia, że codzienne posiłki stają się wyjątkowe.

Składniki: mąka żytnia 580, woda, maślanka (z MLEKA), mąka PSZENNA 750, MLEKO, sól, puree ziemniaczane, drożdże, MASŁO                                      

Wartość odżywcza w 100g produktu: wartość energetyczna – 924kj/218kcal, Tłuszcz – 1,10g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 0,59g, Węglowodany – 46,40g, Cukry – 1,70g, Błonnik – 3,00g, Białko – 5,10g, Sól – 1,20g

Koszty wysyłki
Kurier DPD

Przelew online (Przelewy 24 15 zł
Przelew tradycyjny 15 zł
Płatność przy odbiorze 18 zł

kierowca CONSONNI - Częstochowa

śląsk 18 zł

Odbiór osobisty z cukierni

Przelew online (Przelewy 24 0 zł
Przelew tradycyjny 0 zł
Płatność przy odbiorze 0 zł

  • UWAGA!
    Ze względu na dbałość o jakość produktów dostarczanych naszym Klientom, w sklepie internetowym Consonni sprzedajemy tylko te produkty z oferty Consonni, których transport jest możliwy bez straty na jakości i smaku. Produkty wymagające chłodni: takie jak torty, ciasta, torciki i lody dowozi nasz kierowca do miast: Kraków, Warszawa, Łódź, Wrocław, Katowice oraz obszar Śląska - będą do odbioru w naszych lokalach firmowych.
  • Zamówienia na torty, ciasta, torciki należy składać w 3 dniowym wyprzedzeniem.
    Zamówienia do miast innych niż Częstochowa / Kamyk będzie możliwe od odbioru jedynie w dni: wtorek, czwartek i sobota. Zamówienia indywidualnie można dodatkowo konsultować pod numerem telefonu 660 505 416

Zobacz również

Nasze publikacje